Projecten

Het eerste project kreeg Joop min of meer in de schoot geworpen. In de gemeente Kruje in Albanië moest hij plotseling schuilen, omdat er op straat geschoten werd. Hij dook onder in een gebouw, dat een totaal vervallen kraamkliniek bleek te zijn. Hier kwamen jaarlijks honderden baby’s ter wereld onder erbarmelijke omstandigheden. De stichting zorgde voor de benodigde financiën en zag toe op een volledige renovatie van het pand door Albanese bouwers, een project van enkele jaren. Een sponsor maakte het bovendien mogelijk dat de kliniek nu over moderne medische apparatuur beschikt.

Nadat ook de Europese Unie zich over Albanië ontfermde, besloot Joop naar Albanië het vizier te verplaatsen naar Moldavië, op dat moment het armste land van Europa. Een project werd gevonden in het dorp Sarata Galdena, waar ouderen veelal aan hun lot werden overgelaten. Het enige zorgcentrum in de regio was vooral vervallen, koud, vies en ongezellig. Twee kamers op de eerste etage dienden bovendien als een hospice. Mensonterend in één woord. Toen de verbouwing, met steun uit Nederland, klaar was bleek hoe groot de impact was op de bewoners. Enkele bejaarden kwamen een nachtje proefslapen, omdat ze zoveel ‘luxe’ niet konden verwerken.

Op dit moment heeft de stichting zich ontfermd over de jeugd van de regio Hincesti. Joop naar Albanië/Moldavië wil de honderden studenten helpen bouwen aan hun toekomst. Letterlijk, want de leerlingen van het bouwcollege (vergelijkbaar met onze ROC) hebben geen fatsoenlijke huisvesting. Het merendeel van hen woont er, omdat reizen te ver en te duur is, maar de studentenflats zijn oud en kapot. Er is geen warm water en het sanitair is dramatisch slecht, zo zagen wij tijdens een oriëntatie bezoek. De stichting hoopt de renovatie van de studentenwoningen te financieren en de leerlingen zelf maken er een praktijkstage van, onder toeziend ook van de vakdocenten.

Joop naar Albanië [1]
BEKIJK FILMPJE
Joop naar Albanië [2]
BEKIJK FILMPJE

Als u op de play knop drukt van het filmpje ziet u het water wat uit de kraan komt waar de studenten zich moeten wassen en douchen. Het water is 100% dood en stinkt.