Albanië

 Dagboek (eerste reis naar Albanië)

Het eerste project van het Maternity House was de reparatie van het dak. Dat was hard nodig omdat het water langs de muren in de verpleegzalen naar binnen kwam. Vandaar ook de schimmel op de wanden en muren zoals duidelijk te zien is. Inmiddels is het dak lekdicht en komt er geen druppel water meer  vanaf het dak de kliniek binnen. Een hele verbetering.
Het tweede project van het Maternity House was het herstellen van het riool. Het water liep voor dit herstel niet weg terrein maar bleef liggen. Ook het rioolwater van de bovenliggende flats liep op het terrein. Door schoonmaken van de rioolputten en aanpakken van een aantal knelpunten blijft het terrein nu schoon en loopt het water weg.

Na het dak en het riool was de keuken aan de beurt. De apparatuur van de keuken was een schenking en is middels een vrachtwagen naar Krujë getransporteerd. Het resultaat van de renovatie spreekt voor zich in de volgende beelden.

Dit jaar is als voornaamste doel van de renovatie gekozen voor de vernieuwing van alle kozijnen, de ramen en de deuren. Omdat er veel kieren waren, totale kozijnen waren verrot en daardoor veel tocht en schimmel ontstond was het hard nodig.  Hieronder kunt u zien wat het resultaat was.
In april en juni van het jaar 2002 zijn er afspraken gemaakt m.b.t. het sanitair, ook wel genoemd de natte groepen. Eerst is aan de aannemer gevraagd één natte groep te renoveren. Daarna heeft de Stichting Joop naar Albanië een bezoek gebracht aan de kliniek om te kijken of we akkoord waren met de renovatie. Aangezien alles volgens afspraak was gerenoveerd is opdracht gegeven om alle natte groepen van de kliniek te renoveren.

In 2006 zijn een aantal grote zaken gerenoveerd. De wasruimte is aangepakt en er zijn wasmachines geplaatst. De trappen (treden en leuningen) zijn voorzien van tegelwerk en ook de vloeren in de kliniek zijn opnieuw betegeld, lambrisering gerenoveerd en wanden geschilderd.

Eind 2008 is begonnen met de aanleg van de weg rondom het Maternity House. Noodzakelijk omdat er na een regenbui overal modder achterbleef dat uiteindelijk op de vloer in de kliniek terechtkwam. Een onhygiënische en onwenselijke situatie. Begin 2009 was de aanleg van de weg een feit en de resultaten zijn er dan ook naar.

In 2009 zijn de laatste opleveringen gedaan aan de hal en de trappenhuizen in de kliniek.